Jest taka jedna rzecz, której chyba nikt się nie oprze. Jeden taki smakołyk, który lubią właściwie wszyscy – mali i duzi, dzieci i dorośli. Skuszą się na niego nie tylko łasuchy, ale też niejadki. Wystarczy tylko jedno magiczne słowo: LODY. Zdecydowanie nadszedł na nie czas. Słońce świeci coraz mocniej i powoli robi się gorąco. I chyba żaden deser, tak jak lody, nie zaspokoi pragnienia (zwłaszcza dziecięcego) na coś zimnego, słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego.
Jednak jakie lody wybrać? Które zagwarantują nam, że wraz ze smacznym deserem do dziecięcych brzuchów nie trafi cała seria ulepszaczy? Odpowiedź jest prosta! Te, które zrobimy sami!
I uwierzcie, wcale nie jest to trudne. Jeśli jednak macie jeszcze wątpliwości, prezentujemy parę wskazówek, jak je wykonać. Przepisy, które przedstawimy, przetestowaliśmy sami w naszym przedszkolu. Wybraliśmy z dziećmi nasze ulubione smaki, czyli mango i truskawka. Jedne w wersji sorbetu, drugie w wersji mlecznej. W ten sposób każdy może zjeść swoje ulubione. I co ważne – wybrane przez nas owoce możecie zamienić na swoje ulubione.
Lody z mango
jedno dojrzałe mango
ok. 50 g miodu
150 ml wody
sok z połówki cytryny
Wodę zagotowujemy (tu potrzebne będzie czujne oko osoby dorosłej), dodajemy do niej pokrojone mango oraz miód. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny – dzięki niej smak sorbetu będzie orzeźwiający. Całość przelewamy do pojemniczków bądź specjalnych foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można je tam również zostawić na całą noc. I gotowe!
Lody pomarańczowo-śmietankowe
2 duże pomarańcze
2 żółtka
2 białka
1 śmietana kremówka (200-250 ml)
ok. 150g miodu
Pomarańcze miksujemy i na sitku odsączamy z soku. W jednym naczyniu rozcieramy żółtka, w drugim ubijamy białka, a w trzecim śmietankę. Następnie powoli łączymy ze sobą składniki, delikatnie mieszając je łyżką. Na końcu dodajemy pomarańcze oraz miód. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego!
Lody truskawkowe
500 g truskawek
ok. 150 g miodu
200 ml mleka (my polecamy to bez laktozy)
sok z połówki cytryny
Mleko zagotowujemy (tu znów potrzebne będzie czujne oko osoby dorosłej), dodajemy do niego truskawki oraz miód. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Tak jak powyżej, całość przelewamy do pojemniczków bądź specjalnych foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można je tam również zostawić na całą noc. I kolejne lody gotowe!
Z takimi lodami możecie eksperymentować. Zamieniać owoce, zwykłe mleko zastąpić sojowym bądź kokosowym lub jogurtem naturalnym. Miód wydał nam się najzdrowszy, ale w podobnych proporcjach można również wykorzystać cukier, np. trzcinowy. Cytryna podkreśla smak lodów i przełamuje słodycz, ale jej dodanie nie jest koniecznością. Zatem – jak widzicie, tu ograniczeniem jest tylko wasza wyobraźnia.
Takie przygotowanie lodów to nie tylko pewność, że zjemy coś smacznego. To też świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, zdobywanie nowych doświadczeń, a także szansa na rozwijanie dziecięcych zainteresowań. Dlatego zawołajcie dzieci do kuchni i sprawcie sobie taką małą przyjemność. Smacznego!
Karolina Młynarz
nauczyciel wychowawca
w Przedszkolu Pomarańczowa Ciuchcia