Własna kuchnia - zdrowe żywienie

Ogromną wagę przykładamy do zdrowego stylu życia.

Dlatego:

Stawiamy na świadome, zdrowe żywienie wg DIETY PLANETARNEJ, spełniając wszystkie normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i ucząc zdrowych nawyków żywieniowych. Wzorzec diety planetarnej jest oparty na analizie dowodów naukowych sugerujących, że przyjęte proporcje spożycia danych grup produktów sprzyjają zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób przewlekłych oraz zachowaniu dobrego stanu zdrowia i samopoczucia.

Wszystkie posiłki są przygotowane w naszych WŁASNYCH, PROFESJONALNIE WYPOSAŻONYCH KUCHNIACH. Dzięki temu ciepły posiłek trafia na talerz dziecka zaraz po przygotowaniu. Nie wymaga podgrzewania i długiego przechowywania w urządzeniach grzewczych, a zatem nie traci witamin i wartości odżywczych.

Korzystamy tylko z artykułów spożywczych NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI OD SPRAWDZONYCH DOSTAWCÓW
Współpracujemy m.in. z firmą Transgourment, Grucha, Bukat. Referencje naszych dostawców:
Firma Transgourment - dostawca artykułów spożywczych,
Firma Grucha - dostawca warzyw i owoców
Firma BUKAT -dostawca kasz, bakalii, produktów sypkich, owoców, warzyw, ziół

Wiemy, co jemy - posiłki najwyższej jakości​

Zapewaniamy cztery smaczne, zbilansowane posiłki

  • Posiłki nigdy nie są limitowane.
  • Spożywamy posiłki o regularnych porach, w spokojnej i miłej atmosferze, słuchając muzyki klasycznej. 
  • W przypadku alergii pokarmową zapewniamy dietę eliminacyjną 
  • Aktualny jadłospis jest na tablicy informacyjnej oraz jest dostępny dla rodziców w aplikacji Kidsview.
  • Nasz personel kuchenny posiada odpowiednie kwalifikacje, co gwarantuje prawidłowość procesów technologicznych oraz bardzo dobrą jakość przygotowywanych posiłków.
  • Nadzór nad pracą kuchni sprawuje doświadczona dietetyczka, która opracowuje zbilansowane menu dostosowane do pory roku i dba o prawidłowe i zgodne z przepisami ich przygotowanie.

Wybrane ciuchciowe przepisy:

Kuleczki owsiane

  • 60 dag miodu
  • 50dag płatków owsianych
  • 7 łyżek kakao

1. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy z niej powstały sok. Marchewkę obieramy i ścieramy również na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Ser ścieramy.
2. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, olej, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, ser i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę wyrabiamy, aż do połączenia się składników.
3. Masę przekładamy do małej formy keksowej (11x23cm) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy z formy i czekamy, aż ostygnie.

Kotleciki mięsno – jaglane /gryczane

  • kasza jaglana ­lub gryczana – pół szklanki
  • cebula
  • czosnek 1 ząbek
  • mięso mielone z kurczaka­ ok 50 dkg.
  • pomidor
  •  koncentrat pomidorowy ­ łyżeczka
  •  jajko
  •  słodka i ostra papryka ­po 1⁄2 łyżeczki
  •  oregano ­ łyżeczka
  •  natka pietruszki­ łyżka
  •  olej

Kaszę płuczemy i gotujemy (1:3 wody). Cebulę i czosnek podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy obranego i pokrojonego pomidora. Przekładamy do kaszy, dokładamy mięso i przyprawy, mieszamy. Formujemy małe kotlecik, wykładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku.

Ciuchciowy pasztet z cukinią lub soczewicą

  • 2 szklanki startej cukinii lub 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 175 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy z niej powstały sok. Marchewkę obieramy i ścieramy również na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Ser ścieramy.
2. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, olej, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, ser i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę wyrabiamy, aż do połączenia się składników.
3. Masę przekładamy do małej formy keksowej (11x23cm) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy z formy i czekamy, aż ostygnie. 

Chcesz się zapisać?

Zapraszamy na niezobowiązującą rozmowę oraz Dni Otwarte