WŁASNA KUCHNIA - Pomarańczowa Ciuchcia – prywatne przedszkola i żłobki Warszawa

Własna kuchnia - zdrowe, świadome żywienie​

W Pomarańczowej Ciuchci ogromną wagę przykładamy do zdrowego stylu życia.

Dlatego: 

  • Stawiamy na świadome, zdrowe żywienie wg DIETY PLANETARNEJ, spełniając wszystkie normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i ucząc zdrowych nawyków żywieniowych. Wzorzec diety planetarnej jest oparty na analizie dowodów naukowych sugerujących, że przyjęte proporcje spożycia danych grup produktów sprzyjają zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób przewlekłych oraz zachowaniu dobrego stanu zdrowia i samopoczucia.
  • Wszystkie posiłki są przygotowane w naszych WŁASNYCH, PROFESJONALNIE WYPOSAŻONYCH KUCHNIACH. Dzięki temu ciepły posiłek trafia na talerz dziecka zaraz po przygotowaniu. Nie wymaga podgrzewania i długiego przechowywania w urządzeniach grzewczych, a zatem nie traci witamin i wartości odżywczych.
  • Korzystamy tylko z artykułów spożywczych NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI OD SPRAWDZONYCH DOSTAWCÓW. Współpracujemy m.in. z firmą Transgourment, Grucha, Bukat.

    Referencje naszych dostawców:

    Firma Transgourment – dostawca artykułów spożywczych
    Firma Grucha – dostawca warzyw i owoców
    Firma BUKAT -dostawca kasz, bakalii, produktów sypkich, owoców, warzyw, ziół


Zdrowa dieta planetarna:
 

  • dostarcza optymalną ilość energii,
  • zawiera dużą różnorodność produktów pochodzenia roślinnego: owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych,
  • ogranicza spożywanie oczyszczonych ziaren zbóż, żywności wysoko przetworzonej i cukrów dodanych,
  • zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa na rzecz drobiu i ryb
  • zaleca korzystanie z bogactwa roślin pochodzących z najbliższego środowiska naturalnego, najlepiej świeżych roślin sezonowych.

     

Wyżywienie najwyższej jakości:

  • W codziennej diecie zapewniamy cztery smaczne, zbilansowane posiłki. 
  • Zachęcamy dzieci do jedzenia i do próbowania nowych dań, aby odkrywały bogactwo smaków, a posiłki nigdy nie są limitowane.
  • Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.
  • W przypadku dziecka z alergią pokarmową zapewniamy dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z jadłospisu produktów powodujących alergię.
  • Aktualny jadłospis jest codziennie wywieszany w przedszkolu na tablicy informacyjnej oraz jest dostępny dla rodziców Kidsview.
  • Wszystkie posiłki są przygotowane w naszych własnych, profesjonalnie wyposażonych kuchniach. Dzięki temu ciepły posiłek trafia na talerz dziecka zaraz po przygotowaniu. Nie wymaga podgrzewania i długiego przechowywania w urządzeniach grzewczych, a zatem nie traci witamin i wartości odżywczych. 
  • We wszystkich naszych przedszkolach i żłobkach został wdrożony system HACCP. System HACCP oraz personel z długoletnią praktyką i odpowiednimi kwalifikacjami gwarantują prawidłowość procesów technologicznych oraz bardzo dobrą jakość przygotowywanych posiłków.
  • Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki podawane w naszych przedszkolach były przygotowywane zgodnie z normami zalecanymi przez dietetyków dziecięcych, dlatego nadzór nad pracą kuchni w Pomarańczowej Ciuchci od wielu już lat sprawuje doświadczona dietetyczka, która opracowuje dla naszych dzieci menu w zależności od pory roku i dba o prawidłowe i zgodne z przepisami ich przygotowanie.

Nasz personel:

Pracownicy kuchni w Przedszkolach Pomarańczowa Ciuchcia uczestniczą w szkoleniach organizowanych przez firmę doradczo-szkoleniową HACPASZ, dzięki którym podnoszą  swoje kwalifikacje w zakresie zdrowego przygotowywania posiłków dla dzieci.

Szkolenia z przygotowywania posiłków i przyjęć dla dzieci:

  • Zdrowy przedszkolak – zdrowe dziecko, czyli jak dieta i sposób przygotowywania posiłków wpływa na zdrowie dziecka
  • Smacznie Zdrowo Kolorowo

Ponadto biorą udział w szkoleniach poświęconym poprawności przygotowywania posiłków, dzięki czemu dania przez nich przygotowywane nie budzą zastrzeżeń zdrowotnych. Są to m.in. szkolenia:

  • Minimum sanitarne w kuchni przedszkola
  • System  HACCP w przedszkolach

Używamy plików cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
polityka prywatności, polityka cookies