Świadome żywienie dzieci

Ogromną wagę przykładamy do zdrowego stylu życia

Dlatego

Stawiamy na świadome, zdrowe żywienie, spełniające wszystkie normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Uczymy zdrowych nawyków żywieniowych

zdrowa dieta w przedszkolu

Dbamy o wysoką jakość posiłków. Unikamy cukru, przetworzonej żywności, dietę opieramy na dużej ilości warzyw, owoców, kasz

Zdrowe żywienie w przedszkolu

W przypadku alergii pokarmowych zapewniamy posiłki dietetyczne dopasowane do indywidualnych potrzeb dzieci

Wiemy, co jemy - posiłki najwyższej jakości​

Zapewaniamy 4 smaczne, zbilansowane posiłki

  • Posiłki spożywamy o regularnych porach, w spokojnej i miłej atmosferze, słuchając muzyki klasycznej. 
  • Dużą wagę przykładamy do estetyki podawania i spożywanych posiłków
  • Aktualny jadłospis jest wywieszany na tablicy informacyjnej oraz jest dostępny dla rodziców w aplikacji Kidsview.
żywienie dzieci przedszkole

Wybrane ciuchciowe przepisy

Kuleczki owsiane

  • 60 dag miodu
  • 50dag płatków owsianych
  • 7 łyżek kakao


Płatki owsiane uprażyć w piekarniku lub na patelni. Do garnka wlać miód, gotować 1-2 minuty, następnie zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane. Mieszać tak długo, aż cały miód osiądzie na płatkach. Dodać kakao. Przełożyć  masę na talerz, poczekać aż ostygnie, po czym formować małe  kuleczki. 

Kotleciki mięsno – jaglane /gryczane

  • kasza jaglana ­lub gryczana – pół szklanki
  • cebula
  • czosnek 1 ząbek
  • mięso mielone z kurczaka­ ok 50 dkg.
  • pomidor
  •  koncentrat pomidorowy ­ łyżeczka
  •  jajko
  •  słodka i ostra papryka ­po 1⁄2 łyżeczki
  •  oregano ­ łyżeczka
  •  natka pietruszki­ łyżka
  •  olej

Kaszę płuczemy i gotujemy (1:3 wody). Cebulę i czosnek podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy obranego i pokrojonego pomidora. Przekładamy do kaszy, dokładamy mięso i przyprawy, mieszamy. Formujemy małe kotlecik, wykładamy na blachę. Pieczemy w piekarniku.

Ciuchciowy pasztet z cukinią lub soczewicą

  • 2 szklanki startej cukinii lub 1,5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 mała marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 175 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy z niej powstały sok. Marchewkę obieramy i ścieramy również na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Ser ścieramy.
2. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, olej, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, ser i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę wyrabiamy, aż do połączenia się składników.
3. Masę przekładamy do małej formy keksowej (11x23cm) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy z formy i czekamy, aż ostygnie. 

Chcesz się zapisać?

Zapraszamy na niezobowiązującą rozmowę oraz Dni Otwarte