Jesień z pewnością kojarzy się nam z kolorowymi liśćmi, długimi wieczorami, ciepłym kocem i kubkiem gorącej herbaty. Jest jednak jeszcze jedna rzecz, bez której nie sposób wyobrazić sobie jesieni – dynia. To warzywo jest niewątpliwie jedną z największych zalet tej pory roku.
Co jednak o niej wiemy?
- do rodziny dyniowatych należą także m.in. arbuzy, melony oraz…. ogórki!
- dynia zawiera witamy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas oraz magnez
- dynia, dzięki dużej zawartości beta-karotenu, chroni dzieci przed krzywicą, pozytywnie wpływa na wzrok, a także zapobiega nowotworom.
Korzystając z tego, że sezon na dynie możemy uznać za w pełni otwarty, pomyślmy jak możemy je wykorzystać w kuchni, a także poza nią.
Zupa-krem to prawdopodobnie najczęściej przygotowywane danie z użyciem tego warzywa. Jest przepyszna i szybko znika nawet z talerzy niejadków. Jednak dziś chciałabym przedstawić nieco inny pomysł – babeczki z dyniowym puree!
Babeczki z dyniowym puree
Do przygotowania puree jest nam potrzebna ugotowana lub upieczona dynia, którą blendujemy. Następnie dodajemy cukier, opcjonalnie odrobinę cynamonu lub wanilii. Uwaga – jeśli chcecie zaoszczędzić trochę czasu, można użyć gotowej dyni deserowej ze słoika. Polecam dodać także brzoskwinie w syropie, aby puree było słodsze.
Babeczki wypełniamy łyżeczką dyniowego musu, a następnie dodajemy trochę wcześniej przygotowanej bitej śmietany. Tak przygotowany deser dekorujemy pestkami dyni. Gotowe!
Niewykorzystane puree w wersji wytrwanej można z powodzeniem użyć jako dipu do paluszków lub innych przekąsek.
Stroik z dyni
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie dyni jest zrobienie z niej stroika, dzięki któremu jesienne skarby zebrane w parku będą się świetnie prezentowały. Jest to sposób bardzo prosty, ale również bardzo efektowny!
Z umytej dyni należy usunąć ogonek, a następnie odkroić jej górną część. W kolejnym kroku mogą nam pomóc dzieci – wydrążanie dyni łyżeczką z pewnością będzie dla nich świetną zabawą. W tak przygotowanej dyni układamy kasztany, liście, żołędzie i inne jesienne zdobycze.
Pomysłów na wykorzystanie dyni jest mnóstwo – korzystajmy więc z sezonu na nie i eksperymentujmy!
Milena Pajka
nauczyciel anglojęzyczny w PC Centrum