Na kongresie przedstawiono najnowszy stan wiedzy naukowej na temat żywieniowych przyczyn powstawania nowotworów, a także dietetycznych sposobów zapobiegania i leczenia tych schorzeń. Z licznych i różnorodnych wystąpień z zakresu dietetyki i medycyny płynęły wnioski, że nawet połowy zachorowań można uniknąć dzięki zdrowemu stylowi życia. Przedstawiono zalecenia żywieniowe oraz dotyczące aktywności fizycznej dla Polaków na podstawie badań krajowych.
Przypomniano o nowej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej, którą wraz zasadami zdrowego żywienia w 2016 r znowelizował Instytut Żywności i Żywienia.
Aktualna Piramida jest odpowiedzią na zalecenia WHO, zawiera w sobie ideę „Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika. Podstawę jej stanowi codzienna aktywność fizyczna – co najmniej 30-45 minut. Badania dowodzą, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia, bowiem w istotny sposób zmniejszają zachorowalność na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka. Z tych powodów znalazły się również u podstawy piramidy. Ważna zmianą jest umieszczenie w piramidzie ziół, które pomagają w redukcji spożycia soli. Można nimi zastąpić sól kuchenną, która jest traktowana jako ”cichy zabójca” w dużej mierze odpowiada za zawały serca i udary mózgu.