Domowe słodycze

Kto z nas lubi słodycze, ręka do góry! Sklepowe półki aż uginają się od nadmiaru pyszności. Kiedy jednak wczytamy się w ich skład rozpisany na etykietach, ochota na coś słodkiego szybko nam przechodzi. Spulchniacze, sztuczne barwniki i esencje, cukier, wzmacniacze smaku, konserwanty… Możemy całkiem zrezygnować z jedzenia łakoci lub wyszukiwać specjały o lepszym składzie w działach “bio”, jednak w tym wypadku musimy liczyć się z dużo wyższą ceną idącą za jakością.

Jest również trzecie wyjście. Przygotowanie słodyczy w domu, do czego chcemy Was zachęcić. Dzięki temu będziecie pewni składu przyrządzonych frykasów, dostosujecie je do własnych potrzeb i smaku a także… Będzie to dla Was fantastyczne doświadczenie i świetna zabawa, szczególnie, jeżeli w produkcję zaangażujecie całą rodzinę. Mamy dla Was kilka sprawdzonych i prostych przepisów, chętnie poznamy również Wasze receptury na domowe łakocie 🙂

Domowa czekolada

Składniki

3 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka ciemnego kakao [bez dodatku cukru]

1 płaska łyżka karobu tj. mączki chleba świętojańskiego

1 łyżka syropu klonowego*

2-3 łyżki mleka krowiego lub roślinnego

Forma silikonowa do kostek lodu

Opcjonalnie: łyżka orzechów laskowych, żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy. Zdejmujemy rondelek ze źródła ciepła i dodajemy kakao, karob, syrop klonowy oraz mleko. Mieszamy energicznie łyżką lub szpatułką do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie dodajemy bakalie. Powstałą masę przekładamy do foremki i ostudzoną wkładamy do lodówki na 1-2h. Gotowe!

*zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła np. miodu, erytrolu, ksylitolu etc. Ilość słodzidła oraz bakalii dodajemy według własnego uznania i smaku.

Chipsy jabłkowe

Składniki

1 kg słodkich jabłek

Przygotowanie

Jabłka porcjujemy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy je w suszarce do warzyw lub piekarniku, ustawionym na najniższą temperaturę [około 40 stopni]. Musimy pamiętać, aby plasterki ułożone były pojedynczo i z minimalnymi odstępami. Jabłka suszymy do uzyskania chrupkości. Zamiast jabłek, możemy również użyć bananów.

Mleczny napój smakowy

Składniki

100 g płatków migdałowych lub kokosowych

0,5 litra wody

1 łyżka ciemnego kakao [ewentualnie 3-4 łyżki soku z truskawek, malin lub innych owoców]

Opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła

Przygotowanie

Do garnuszka wsypujemy płatki i zalewamy gorącą [ale nie wrzącą!] wodą. Zostawiamy na noc, następnie blendujemy do maksymalnego rozdrobnienia płatków. Odcedzamy przez gazę. Powstały napój dosładzamy według uznania i dodajemy kakao [lub sok], energicznie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.

Pozostałe na gazie wiórki możemy wykorzystać jako dodatek np. do płatków śniadaniowych. Jeżeli nie wykorzystamy całego mleka od razu, trzymamy je w zamkniętym pojemniku w lodówce. Mleko może się rozwarstwiać, czym nie należy się przejmować, przed podaniem wystarczy je zamieszać.

Paluszki

Składniki

1 szklanka mąki

1 łyżka oleju rzepakowego

szczypta soli

woda

opcjonalnie: sezam, mak

Przygotowanie

Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy olej i mieszamy. Powoli wlewamy małe ilości wody i mieszamy dalej, aż do uzyskania twardego, nieklejącego się ciasta. Rwiemy je na małe kawałki i formujemy wężyki [ewentualnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z sitkiem o małych oczkach]. Możemy wgnieść w powstałe paluszki sezam lub mak. Wężyki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Paluszki powinny być twarde i upieczone, ale nie spalone 🙂

A na zakończenie, mamy dla Was propozycję prawdziwie jesiennego, pysznego deseru 🙂

Pyszny deser jabłkowy

Składniki

4 duże jabłka

2 łyżki orzechów włoskich

1 łyżka płatków migdałowych

1 łyżka żurawiny

1 łyżka miodu

Opcjonalnie: śmietana lub jogurt naturalny słodzony syropem klonowym

Przygotowanie

Wierzch jabłek ścinamy tak, aby powstała z nich “czapeczka”. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. W blenderze miksujemy orzechy, żurawinę, płatki migdałowe i miód. Powstałą masą nadziewamy jabłka i przykrywamy je odciętą wcześniej “czapeczką”. Wstawiamy na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut, aż jabłka będą miękkie. Podajemy polane śmietaną lub jogurtem.

Smacznego! 🙂

Zapisz się do Newsletter'a

Chcę otrzymywać porady ekspertów oraz informacje o najważniejszych wydarzeniach
w Pomarańczowej Ciuchci.

Udostępnij

Udostępnij na facebook
Udostępnij na linkedin
Udostępnij na twitter
Udostępnij na email

Zobacz więcej

Chcesz wiedzieć więcej ?

Skontaktuj się z nami

Używamy plików cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
polityka prywatności, polityka cookies