Desery na upalne dni - Pomarańczowa Ciuchcia – prywatne przedszkola i żłobki Warszawa

Desery na upalne dni

Jest taka jedna rzecz, której chyba nikt się nie oprze. Jeden taki smakołyk, który lubią właściwie wszyscy – mali i duzi, dzieci i dorośli. Skuszą się na niego nie tylko łasuchy, ale też niejadki. Wystarczy tylko jedno magiczne słowo: LODY. Zdecydowanie nadszedł na nie czas. Słońce świeci coraz mocniej i powoli robi się gorąco. I chyba żaden deser, tak jak lody, nie zaspokoi pragnienia (zwłaszcza dziecięcego) na coś zimnego, słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego.

Jednak jakie lody wybrać? Które zagwarantują nam, że wraz ze smacznym deserem do dziecięcych brzuchów nie trafi cała seria ulepszaczy? Odpowiedź jest prosta! Te, które zrobimy sami!
I uwierzcie, wcale nie jest to trudne. Jeśli jednak macie jeszcze wątpliwości, prezentujemy parę wskazówek, jak je wykonać. Przepisy, które przedstawimy, przetestowaliśmy sami w naszym przedszkolu. Wybraliśmy z dziećmi nasze ulubione smaki, czyli mango i truskawka. Jedne w wersji sorbetu, drugie w wersji mlecznej. W ten sposób każdy może zjeść swoje ulubione. I co ważne –  wybrane przez nas owoce możecie zamienić na swoje ulubione.

Lody z mango

jedno dojrzałe mango

ok. 50 g miodu

150 ml wody

sok z połówki cytryny

Wodę zagotowujemy (tu potrzebne będzie czujne oko osoby dorosłej), dodajemy do niej pokrojone mango oraz miód. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny – dzięki niej smak sorbetu będzie orzeźwiający. Całość przelewamy do pojemniczków bądź specjalnych foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można je tam również zostawić na całą noc. I gotowe!

Lody pomarańczowo-śmietankowe

2 duże pomarańcze

2 żółtka

2 białka

1 śmietana kremówka (200-250 ml)

ok. 150g miodu

Pomarańcze miksujemy i na sitku odsączamy z soku. W jednym naczyniu rozcieramy żółtka, w drugim ubijamy białka, a w trzecim śmietankę. Następnie powoli łączymy ze sobą składniki, delikatnie mieszając je łyżką. Na końcu dodajemy pomarańcze oraz miód. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego!

Lody truskawkowe

500 g truskawek

ok. 150 g miodu

200 ml mleka (my polecamy to bez laktozy)

sok z połówki cytryny

Mleko zagotowujemy (tu znów potrzebne będzie czujne oko osoby dorosłej), dodajemy do niego truskawki oraz miód. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Tak jak powyżej, całość przelewamy do pojemniczków bądź specjalnych foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można je tam również zostawić na całą noc. I kolejne lody gotowe!

Z takimi lodami możecie eksperymentować. Zamieniać owoce, zwykłe mleko zastąpić sojowym bądź kokosowym lub jogurtem naturalnym. Miód wydał nam się najzdrowszy, ale w podobnych proporcjach można również wykorzystać cukier, np. trzcinowy. Cytryna podkreśla smak lodów i przełamuje słodycz, ale jej dodanie nie jest koniecznością. Zatem –  jak widzicie, tu ograniczeniem jest tylko wasza wyobraźnia.

Takie przygotowanie lodów to nie tylko pewność, że zjemy coś smacznego. To też świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, zdobywanie nowych doświadczeń, a także szansa na rozwijanie dziecięcych zainteresowań. Dlatego zawołajcie dzieci do kuchni i sprawcie sobie taką małą przyjemność. Smacznego!

                                                                                                                     
Karolina Młynarz

nauczyciel wychowawca
w Przedszkolu Pomarańczowa Ciuchcia

Udostępnij

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Zobacz więcej

Chcesz wiedzieć więcej ?

Skontaktuj się z nami

Używamy plików cookies. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.
polityka prywatności, polityka cookies