Desery na upalne dni

Jest taka jedna rzecz, której chyba nikt się nie oprze. Jeden taki smakołyk, który lubią właściwie wszyscy – mali i duzi, dzieci i dorośli. Skuszą się na niego nie tylko łasuchy, ale też niejadki. Wystarczy tylko jedno magiczne słowo: LODY. Zdecydowanie nadszedł na nie czas. Słońce świeci coraz mocniej i powoli robi się gorąco. I chyba żaden deser, tak jak lody, nie zaspokoi pragnienia (zwłaszcza dziecięcego) na coś zimnego, słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego.

Jednak jakie lody wybrać? Które zagwarantują nam, że wraz ze smacznym deserem do dziecięcych brzuchów nie trafi cała seria ulepszaczy? Odpowiedź jest prosta! Te, które zrobimy sami!
I uwierzcie, wcale nie jest to trudne. Jeśli jednak macie jeszcze wątpliwości, prezentujemy parę wskazówek, jak je wykonać. Przepisy, które przedstawimy, przetestowaliśmy sami w naszym przedszkolu. Wybraliśmy z dziećmi nasze ulubione smaki, czyli mango i truskawka. Jedne w wersji sorbetu, drugie w wersji mlecznej. W ten sposób każdy może zjeść swoje ulubione. I co ważne –  wybrane przez nas owoce możecie zamienić na swoje ulubione.

Lody z mango

jedno dojrzałe mango

ok. 50 g miodu

150 ml wody

sok z połówki cytryny

Wodę zagotowujemy (tu potrzebne będzie czujne oko osoby dorosłej), dodajemy do niej pokrojone mango oraz miód. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny – dzięki niej smak sorbetu będzie orzeźwiający. Całość przelewamy do pojemniczków bądź specjalnych foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można je tam również zostawić na całą noc. I gotowe!

Lody pomarańczowo-śmietankowe

2 duże pomarańcze

2 żółtka

2 białka

1 śmietana kremówka (200-250 ml)

ok. 150g miodu

Pomarańcze miksujemy i na sitku odsączamy z soku. W jednym naczyniu rozcieramy żółtka, w drugim ubijamy białka, a w trzecim śmietankę. Następnie powoli łączymy ze sobą składniki, delikatnie mieszając je łyżką. Na końcu dodajemy pomarańcze oraz miód. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Smacznego!

Lody truskawkowe

500 g truskawek

ok. 150 g miodu

200 ml mleka (my polecamy to bez laktozy)

sok z połówki cytryny

Mleko zagotowujemy (tu znów potrzebne będzie czujne oko osoby dorosłej), dodajemy do niego truskawki oraz miód. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Tak jak powyżej, całość przelewamy do pojemniczków bądź specjalnych foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można je tam również zostawić na całą noc. I kolejne lody gotowe!

Z takimi lodami możecie eksperymentować. Zamieniać owoce, zwykłe mleko zastąpić sojowym bądź kokosowym lub jogurtem naturalnym. Miód wydał nam się najzdrowszy, ale w podobnych proporcjach można również wykorzystać cukier, np. trzcinowy. Cytryna podkreśla smak lodów i przełamuje słodycz, ale jej dodanie nie jest koniecznością. Zatem –  jak widzicie, tu ograniczeniem jest tylko wasza wyobraźnia.

Takie przygotowanie lodów to nie tylko pewność, że zjemy coś smacznego. To też świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, zdobywanie nowych doświadczeń, a także szansa na rozwijanie dziecięcych zainteresowań. Dlatego zawołajcie dzieci do kuchni i sprawcie sobie taką małą przyjemność. Smacznego!

                                                                                                                     
Karolina Młynarz

nauczyciel wychowawca
w Przedszkolu Pomarańczowa Ciuchcia

Zapisz się do Newsletter'a

Chcę otrzymywać porady ekspertów oraz informacje o najważniejszych wydarzeniach
w Pomarańczowej Ciuchci.

Udostępnij

Udostępnij na facebook
Udostępnij na linkedin
Udostępnij na twitter
Udostępnij na email

Zobacz więcej

Aktualności

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 

Miło nam poinformować, że wszystkie przedszkola Pomarańczowa Ciuchcia dołączyły do Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa i otrzymały dofinansowanie ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, dzięki

Chcesz wiedzieć więcej ?

Skontaktuj się z nami