Gdzie kucharek sześć tam… Pojawią się przedszkolaki z Pomarańczowej Ciuchci! W pierwszym tygodniu sierpnia nasz wakacyjny „Obieżyświat” wyruszył na prawdziwą, kulinarną wyprawę!
Eksperci jednej z warszawskich pizzerii, postanowili odsłonić przez naszymi dziećmi tajniki włoskiej kuchni. Dzięki temu mogliśmy zwiedzić zakamarki pracowni wykwalifikowanych pizzermenów. Dowiedzieliśmy się, jak powinien wyglądać profesjonalny piec do wypieku pizzy, a także jakie drewno sprawdza się najlepiej. Poznaliśmy ciekawą historię księżniczki Margarity oraz genezy kolorów włoskiej flagi. Próbowaliśmy rozszyfrować pochodzenie różnorodnych składników z menu, a chętne osoby mogły wcielić się w role kelnerów.
Najważniejszym punktem wycieczki był jednak profesjonalny pokaz przygotowywania pizzy. Kucharz prezentował podstawy wyboru ciasta oraz sosu pomidorowego. Następnie przedszkolaki wspólnie decydowały, jakie składniki zostaną wykorzystane. Największą popularnością cieszyły się pieczarki, szynka i ananas J
Po upieczeniu, jeszcze gorąca i parująca pizza została poddana ocenie naszym przedszkolnym degustatorom. Wynik był jednogłośny: to najpyszniejsza pizza, jaką kiedykolwiek zaserwowano! J
Chociaż nasza wakacyjna, kulinarna podroż dobiegła końca, jesteśmy pewni, że nasze przedszkolaki zdobytą wiedzę wykorzystają w domowej kuchni. Mamy nadzieję, że własnoręcznie robiona pizza będzie tak samo smakowała rodzicom, jak smakowała nam!